Wat kan jij maximaal lenen in 2022?Wat kan jij maximaal lenen in 2022?
28 jan. 2022·
Leestijd:

Heb jij al (grote) plannen voor het jaar 2022? Als het kan, zou je dan een huis willen kopen? Als je verhuisplannen maakt, is het belangrijk te weten hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Je maximale hypotheek is afhankelijk van een aantal regels. In deze blog lees je alle regels die van invloed zijn op je maximale hypotheek voor 2022.

De Nationale Hypotheek Garantie

Bij het oversluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie. Doe je dat in 2022, dan kun je maximaal €355.000 lenen. Als je ook gelijk energiebesparende maatregelen neemt, dan kan je tot maximaal €376.300 lenen. Dit extra bedrag moet aan de energiebesparende voorzieningen worden besteed. Voor een hypotheek met NHG betaal je bij het afsluiten een premie van 0,6% over de hele hypotheek.

100% van de woningwaarde

Sinds een aantal jaar kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Ook in 2022 is het 100%, oftewel: jouw hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. Eventuele bijkomende kosten moet je zelf betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, kun je terugkrijgen van de belasting. Hypotheekrenteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen. Dit betekent een belastingvoordeel voor jou. Per 1 januari 2022 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, verlaagd van 43% naar 40%. In 2023 is het maximale belastingvoordeel (ongeveer) 37,05%.

Tweede inkomen telt 90% mee

Koop je samen een woning? Dan telt in 2022 het tweede inkomen voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Uiteraard mag je niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde van een huis.

BKR registratie

Heb jij een lening die langer loopt dan één maand en hoger is dan €250,-? Dan wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), behalve als je lening een studieschuld is. Een leasecontract voor een auto kan al invloed hebben op het bedrag wat jij maximaal kan lenen. Deze BKR registratie heeft invloed dus op je hypotheek. Er wordt namelijk 2% van de totale BKR lening in mindering gebracht. Er zijn twee uitzonderingen. Als het een aflopend krediet is, dan is dit niet het geval. Ook als uit de overeenkomst van de lening blijkt dat de betalingsverplichting lager is dan 2% op maandbasis en het bedrag tijdens de looptijd niet kan veranderen.

Vind je dit allemaal lastig, heb jij vragen en zou je hier liever een persoonlijk gesprek over voeren? Vraag onze adviseurs om hulp. Wij schakelen (eventueel extern) de juiste adviseur voor je in om over jouw situatie in gesprek te gaan. Geheel vrijblijvend uiteraard!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bert Beukema Makelaardij
Nieuweweg 60 b
7844 NG Veenoord

Back to top

Er komen nieuwbouw appartementen!

Schrijf je alvast in en blijf op de hoogte.

Schrijf je in